Premijera filma o palijativnoj skrbi „BUDI UZ MENE“

Palijativna skrb podrazumijeva specijalizirani i interdisciplinarni pristup usmjeren na ublažavanje boli i ostalih simptoma koji uzrokuju patnju (fizičku, emocionalnu, psihološku) kod pacijenata suočenih s teškom ili neizlječivom bolešću te ozljedama.

Palijativna skrb često se primjenjuje zajedno s kurativnim liječenjem, a može se pružiti u bilo kojoj fazi bolesti, bez obzira na prognozu.  

Dokumentarni film o palijativnoj skrbi „Budi uz mene“ prikazan je 7. srpnja 2023. u Kaptol Boutique Cinema široj i stručnoj publici kroz životne priče i svjedočanstva ljubavi, zajedništva i uzajamne podrške. Palijativna skrb prikazana je u filmu kroz perspektive dionika koji su aktivno uključeni u pružanje skrbi te prikazuje nekoliko ključnih elemenata palijativne skrbi poput holističkog pristupa u pružanju skrbi, uključenosti obitelji i značajne uloge civilnog društva i volontera u osiguravanju potrebne podrške.

Zahvalni smo svima koji su došli na premijeru filma i svojim prisustvom uljepšali ovaj događaj. Posebno hvala našim „glumcima“, mamama i ostalim članovima obitelji palijativnih pacijenata iz udruge Krijesnica i udruge Kolibrići, njihovim liječnicima i medicinskim sestrama iz Klinike za dječje bolesti Zagreb i Kliničkog bolničkog centra Rijeka, volonterima i predstavnicima udruge La Verna i Udruge za palijativnu skrb Split koji su podijelili svoju priču s nama. Bila nam je čast upoznati i raditi s ovim nevjerojatnim ljudima, koji nesebično, a svakodnevno daju dio sebe kako bi pomogli drugima.

Zdravstveni opservatorij zalaže se za osnaživanje kapaciteta svih dionika za nošenje sa zahtjevnim situacijama i osiguravanje članovima obitelji nužne preduvjete za 24-satnu brigu o palijativnom pacijentu. Smatramo da je potrebno reorganizirati sustav, podići razinu informiranosti građana i značajno povećati dostupnost usluga iz domene palijativne skrbi. Stoga smo nakon projekcije dokumentarnog filma održali tribinu o razvoju pedijatrijske palijativne skrbi u Hrvatskoj. Na tribini su sudjelovale Mirela Stanić-Popović – izvršna direktorica udruge Krijesnica, prof. soc. ped. Gordana Šimunković s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i izv. prof. dr. sc. Jasminka Stepan Giljević, dr.med., prim., pročelnica Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

U sklopu tribine, predstavljene su smjernice za razvoj pedijatrijske palijativne skrbi, izrađene u okviru projekta Zdravstveni opservatorij, s ciljem:

  1. Unaprjeđenja sustava upravljanja razvojem pedijatrijske palijativne skrbi;
  2. Jačanja stručnih znanja i informiranosti zajednice o svim aspektima pedijatrijske palijativne skrbi;
  3. Unaprjeđenja sustava upravljanja resursima potrebnima za razvoj pedijatrijske palijativne skrbi.

Preuzimanje odgovornosti vodstva na razini ustanove, lokalnoj i nacionalnoj razini – nužan je preduvjet za daljnji razvoj pedijatrijske palijativne skrbi.

Više o smjernicama o razvoju pedijatrijske palijativne skrbi u Hrvatskoj pogledajte ovdje: https://zdravstveniopservatorij-krijesnica.hr/dokument/smjernice-o-pedijatrijskoj-palijativnoj-skrbi/

Film je snimljen u sklopu projekta Zdravstveni Opservatorij pod vodstvom udruge Krijesnica. Redateljica filma je Irena Škorić.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Preskoči na sadržaj