Edukacija „Pregled filantropskih trendova u Hrvatskoj, regiji i EU“

Webinar o motivima i dobitima filantropskog djelovanja.

Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna održala je edukaciju za članove mreže na temu Pregled filantropskih trendova u Hrvatskoj, regiji i EU.

Kada govorimo o aktualnim filantropijskim trendovima, u Hrvatskoj dominira krizna filantropija koja je posebno zaživjela u kontekstu pandemije i potresa. Dijaspora kao i velikodušni pojedinci – filantropi važni su akteri u filantropiji, no u manje izraženim ulogama nego u susjednim zemljama Zapadnog Balkana. Zaklade nemaju istaknutu ulogu među donatorima što ukazuje i na relativnu nerazvijenost tog podsektora.

Aktualni filantropski trendovi u EU i svijetu imaju utjecaj na kriznu filantropiju i socijalne inovacije. Sve je jača povezanost i zajedničko djelovanje različitih donatora na istim društvenim problemima i izazovima. Sve je veća važnost stvaranja i održavanja zajednica na svim razinama, te generiranje optimizma u tmurnim vremenima i fokus na mlade i start-upove.

Izvješće o stanju filantropije u Hrvatskoj u 2021. godini, rezultat je dugoročnog istraživačkog projekta Giving Balkans, regionalne specijalizirane neprofitne organizacije Catalyst Balkans sa sjedištem u Beogradu. Trenutno je to vodeći izvor informacija o filantropskim trendovima u Hrvatskoj i regiji temeljem na egzaktnim pokazateljima. Godišnje analize stanja filantropije u zemljama Zapadnog Balkana (uključujući i Hrvatsku) temelje se na opsežnoj online bazi medijskih objava koje izvještavaju o donatorskim aktivnostima.

Link na web stranicu Giving Balkans: https://givingbalkans.org/