Edukacija “Pravo na pristup informacijama kao poluga za utjecaj na javne politike”

Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna održala je edukaciju za članove mreže na temu „Pravo na pristup informacijama kao poluga za utjecaj na javne politike“. Resursna osoba na edukaciji je bila Melisa Skender, nova glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva.

Cilj radionice je bio povećati znanje sudionika o pravu na pristup informacijama te zakonskom i institucionalnom okviru za njegovo ostvarenje u Hrvatskoj i Europskoj uniji, kao i o tome kako se ovo pravo koristi u svrhu javnog zagovaranja i istraživačkog novinarstva.

Iako je mehanizam za ostvarenje prava na pristup informacijama dobro razvijen s neovisnom institucijom Povjerenika za informiranje, s nadzornom ali i razvojnom funkcijom, te ima snažno uporište ne samo u Zakonu o pravu na pristup informacijama već i u Ustavu RH, u praksi je i dalje često jako teško doći do informacija od javnog interesa. Administrativna odugovlačenja česta su pojava u slučaju novinarskih zahtjeva za informacijom. Povjerenik za informiranje ima važnu ulogu ne samo u zaštiti ovog prava u praksi već i u razvoju kulture transparentnosti na razini pojedinih tijela javne vlasti.

Postoji uzajamni interes i prostor za bližu suradnju Zdravstvenog opservatorija s Hrvatskim novinarskim društvom, i to posebno Zborom novinara u zdravstvu, na ovu temu kao i oko monitoringa senzacionalizma i zlouporabe osobnih podataka u medijskom izvještavanju o aferama i kritičnim slučajevima iz sfere zdravstva.

Preskoči na sadržaj