Radionica „Kolektivno zagovaračko djelovanje: prednosti i organizacijski izazovi“

27. travnja 2021.

Održana je radionica jačanja kapaciteta tematske mreže „Kolektivno zagovaračko djelovanje: prednosti i organizacijski izazovi“ koju je vodila Marina Škrabalo, stručnjakinja za javne politike i javno zagovaranje iz Zaklade Solidarna.

Ključne teme radionice su bile kontekst oblikovanja javnih politika i političkog odlučivanja u Hrvatskoj, metode i formati kolektivnog zagovaračkog djelovanja, SWOT analiza zagovaračkih mreža te tematske rasprave u malim grupama. Fokus je bio na praktičnim iskustvima i izazovima suradnje u formatima koalicija, mreža ili saveza koje čine raznovrsti akteri, a gdje su ključ uspjeha povjerenje, zajedničko razumijevanje problematike kojom se mreža bavi, kontinuitet angažmana njezinih članica te mogućnost prevladavanja razlika u shvaćanjima i interesima na konstruktivan i produktivan način.

Zahvaljujući bogatstvu iskustava sudionika u raspravama u malim grupama, ova je radionica iznjedrila listu rizika za razvoj Zdravstvenog opservatorija te prijedloge mehanizama za razvoj i koordinaciju mreže, pri čemu je, kako su se sudionici složili, presudno njegovati osjećaj povezanosti članica s mrežom, što je pak usko povezano s njihovom percepcijom dobiti od mreže za njih kao pojedine organizacije ili institucije te na razini kolektiva. Kontinuitet razmjene informacija, interni mehanizmi za usuglašavanje razlika i prevladavanje neminovnih sukoba te trajno djelovanje kroz male akcije koje angažiraju različite članice u skladu s njihovim interesima, prepoznati su kao glavne pretpostavke uspješnosti mreže kroz dulji period te povrh ovog projekta.

Preskoči na sadržaj