Očitovanje na Nacrt prijedloga Nacionalnog plana razvoja zdravstva za razdoblje od 2021. do 2027. godine

30. studenog 2021.

Očitovanje je podnijela Udruga Roda, članica Zdravstvenog opservatorija uz podršku ostalih članova i članica mreže.

Zagovarali su osiguravanje dostupne pedijatrijske skrbi, s naglaskom na manja, dislocirana i otočna mjestima te posebice pristupačnost ginekološke skrbi trudnica i ginekoloških ambulanti za trudnice s invaliditetom.

Nacionalna razvojna strategija 2030 ima četiri razvojna smjera od kojih se drugi razvojni smjer odnosi na jačanje otpornosti na krize. Hrvatska je od svog osnutka prolazila kroz više različitih kriza (Domovinski rat, poplave, potresi i pandemija) koje su se odrazile na zdravstveni sustav. Zbog toga smatramo da je potrebno provesti sveobuhvatnu evaluaciju odgovora zdravstvenog sustava na krizne situacije, posebice na one recentne kao što su pandemija i potresi, kako bi se u ciljevima veća pažnja posvetila odgovorima na krizne situacije koji su u međunarodnoj praksi dokazani kao učinkoviti. U kriznim situacijama ranjive skupine društva kao što su djeca, trudnice i rodilje postaju još ranjivije te je stoga potrebno osigurati dostupnost ginekološke i pedijatrijske zdravstvene skrbi u dislociranim mjestima s posebnim naglaskom na primaljsku skrb i podršku dojenju.

Osiguranjem primaljske skrbi žena i podrške dojenju ulaže se u zdravlje (buduće) starije populacije, odnosno u zdravlje djece i mladih. Podrška dojenju je znanstveno dokazano prevencija za mnoge bolesti ženske populacije i djece stoga je takav oblik podrške potrebno osigurati majci i novorođenčetu od prvog dana života. U okviru ove mjere potrebno je predvidjeti da sva rodilišta u RH moraju zadovoljiti uvjet kvalitetne skrbi za majku i dijete prema standardu Rodilište prijatelji majki i djece do 2027. godine. Uz to, Banka humanog mlijeka treba biti integralni dio zdravstvene skrbi nedonoščadi i bolesne novorođenčadi u svim jedinicama intenzivne neonatalne skrbi jer je zbog svojih nutritivnih i imunosnih svojstava darovano humano mlijeko je najbolji način prehrane u situacijama kada majke ne može dojiti. Zbog toga predlažemo da ispunjavanje svih desert koraka inicijative Rodilište prijatelji majki i djeteta bude sastavni dio akreditacijskog postupka svake bolnice koja ima odjel rodilišta.

Jedna od mjera trebala bi biti usmjerena na osiguranje dostupne pedijatrijske skrbi, posebice u manjim, dislociranim i otočnim mjestima radi prepoznavanja zdravstvenih problema djece i mladih kao ključnih zdravstvenih izazova. Također, jedna od mjera trebala biti biti usmjerena na dostupnu ginekološku skrb trudnica, posebice u manjim, dislociranim područjima i otocima. Pri tome je potrebno voditi računa o pristupačnosti ginekoloških ambulanti za trudnice s invaliditetom.

Preskoči na sadržaj