SENDD – sustav za rano otkkrivanje neurorazvojnih odstupanja u dojenačkoj dobi na Sajmu zdravstvenih inovacija

Na Sajmu zdravstvenih inovacija koji će se održati 24.listopada u HUB385, mr.sc. Goran Kuzmac, dr.med, specijalist neuropedijatrije predstaviti će projekt SENDD – sustav za rano otkkrivanje neurorazvojnih odstupanja u dojenačkoj dobi.

Više o ovoj inovaciji saznajte na: https://sendd.eu/

O METODI

Tijekom dojenačke dobi dijete usvaja sve više vještina, npr. počinje posezati prema predmetima i hvatati, okretati iz leđnog u potrbušni položaj, samostalno sjediti i tada prvo procjenjujemo odstupa li za usvajanje određene vještine po dobi, a potom i odstupa li kvalitetom usvojene vještine za dob. U procjeni neurorazvoja u ranoj dojenačkoj dobi (prva 3-4 mjeseca) procjenjuju se reakcije u određenim položajima, uspravljanje, kontrola glavice, tonus, refleksi, kontakt…, ali u spontanim pokretima prva 3 mjeseca života dominira dojenačko vrpoljenje.

PROCJENA KVALITETE SPONTANIH POKRETA

Količina (kvantitet) vrpoljenja nema veliki dijagnostički i prognostički značaj, ali kvaliteta vrpoljenja ima i može se procijeniti. Procjena kvalitete spontanih pokreta (eng. general movements assessment) je metoda probira funkcije motornog dijela mladog dojenačkog mozga u razvoju na temelju procjene video snimke vrpoljenja. Kao metoda se počela istraživati prije 30 godina i od tada je ponavljano dokazana kao jedna od najpouzdanijih metoda procjene ishoda, pogotovo u skupini neurorizične djece.

KARAKTERISTIKE METODE

Napretkom tehnologije otvara se mogućnost snimanja kvalitetne video snimke u kućnim uvjetima (npr. kamere visoke rezolucije na smartphone uređajima) i obrada snimke naprednim računalnim algoritmima umjetne inteligencije.

Ukoliko još niste potvrdite svoje sudjelovanje putem prijavnog obrasca https://forms.gle/2kTTB2JgbuP3PZZP7 najkasnije do ponedjeljka, 23. listopada, a za sve zainteresirane koji nisu u mogućnosti sudjelovati uživo, bit će dostupan prijenos uživo putem Facebook stranice Udruga Krijesnica.

*Tijekom cijelog događanja, bit će osiguran simultani prijevod programa na hrvatski znakovni jezik.

Sajam zdravstvenih inovacija organizira Udruga Krijesnica, a u sklopu projekta Zdravstveni Opservatorij.

#zdravstveniopservatorij

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Preskoči na sadržaj